Tündérkert – Gyerkőc színpad és Meserengeteg program

TÜNDÉRKERT GYERKŐC SZÍNPAD

A Radnóti utcában

Műsorvezető: Méhes Csaba színművész, pantomim művész

 

10.00 Bábos-dúdoló Mariskával

A ritmikus mondókák, a rövid bábos mesék, egyszerre szórakoztatják, tanítják, nevelik a gyereket, az együttlét, a testközelség pedig érzelmi biztonságot ad mindehhez. Jellemző, hogy -e mesék, játékok során a rövid, de intenzív koncentrálást, összpontosítást, a lazítás, a feloldódás, a nevetés követi.

 

10:45 Cilinder Színház: Kígyóbőr 

Kőmíves Zoltán, a Cilinder „háziszerzője” Kígyóbőr című mesejátékát először gyerekek által játszható formában írta meg, ebből több előadás is született. 2018-ban a történet új köntösben, felnőtt színészek előadásában került gyermekközönség elé. A népmesék sokszor használatos motívuma jelenik itt meg, átváltozásos varázslat, de nem békából lesz királyfi, hanem királyfiból kígyó, aki azután a feltétel nélküli szerelem által nyeri vissza eredeti, még délcegebb formáját… Menekülés, szökés, álruha, átváltozás bohózati fordulatai követik egymást, az udvari bolond hosszabb-rövidebb narrációival tarkítva – aki mintegy keretet ad a játéknak, női csepűrágóból alakulva át, majd a végén vissza -, így a gyerekekből álló közönség könnyebben lépést tarthat a cselekménnyel. Sőt, szó szerint lépést tarthatnak a birodalmak katonáival, lévén a háború interaktív része a játéknak, a közönség önként jelentkező tagjai menetelnek: „Bal, jobb, bal, jobb!” és „Adj király katonát!” – ezek minden előadáson osztatlan sikert aratnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11:30 Vitéz László – vásári bábjáték

Játssza: Szilágyi Barnabás

Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. S ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják! A hagyományos vásári bábjátékban a pirossapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet a vásári mutatványok előznek meg.

 

 

12:30 Hadart Színház: Meseszínpad

A népszerű mesejátékokból összeállított exkluzív, zenés válogatásban többek között a Süsü a sárkány kalandjai, az Ágacska, illetve a Várban Sztár című előadásokból kaphat ízelítőt a Pozsonyi Piknik közönsége. A produkcióban a magyar szerzők művei mellett, közkedvelt Disney slágerekkel szórakoztatja a nézőket a HADART Színház – Meseszínpad társulata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13:15 Budaörsi Latinovits Színház: Édes mostoha

Részletek az Édes mostoha című készülő előadásból.  A félárva Erzsikére különös születésnapi ajándék vár: az új anyuka… De vajon vigasztalódhat-e Erzsike, lehet-e mostohából édes? Lakner bácsi zenével, humorral és váratlan fordulatokkal teli megható történetéből kiderül mindez…  A színpadon sok gyerek – a Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák Társulat koprodukciója.

 

14:00 Holdvilág Kamaraszínház – Pogácsa az Arénában Színkör

Imbolygó iskolabolygó

A 25 éves Holdvilág Kamaraszínház Pogácsa az Arénában Színkörének előadása a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón Arany Minősítést nyert el, majd ennek jutalmaként eljutott a Szegeden megrendezett Országos Fesztiválra, ahol Diplomával jutalmazták őket.

Zene: Varga Zoltán, Koreográfia: Hermál Henriett, Rendező-tanár: Koltai Judit

 

 

14:30 Pagony mesedélután

MINIszínház VAGÁNYbaglyoknak – Bemutatkozik Bán Zsófia–Nagy Norbert: Vagánybagoly és a harmadik Á, avagy mindenki lehet más című könyve egy igazi Vagánybagoly – miniszínházzal. A történetet Kókai Tünde, az Örkény Színház színésznője és két fiatal segítője, Bernáth Szilvia és Szonja eleveníti meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15:45 Karinthy Színház: Szivárvány

A Szivárvány című mesejáték egy indiai népmese alapján íródott. Tündérországban játszódik, ahol ismeretlenek a színek, minden hófehér. Bídzsli, Abhigya és Mamata, a három tündér, a hegyek túloldalán megismerkednek a színekkel és elhatározzák, hogy valahogyan eljuttatják a színeket

otthonukba is, hogy a Tündérkirálynő és a többi tündér is lássa ezt a csodát. Vajon sikerül nekik a

hófehér világot színesre festeni? Segítségükre lesz Indra istenség, aki meghívja őket messze földön híres báljára.

Játsszák:Kuna Kata, Koltai Vivien, Hajdú Csilla, Balázs Andrea, Széles Tamás

Zene: Kuna Bence Rendezte: Széles Tamás

17:00 Zichy Szín-Műhely: Utazás a szempillám mögött

Az ismert író-trió, Csukás István, Dolmány Attila és Szitha Miklós lenyűgöző, csodálatos utazásra invitálja a gyerekeket. Egy magányos kisfiú, Lackó, elgurult üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Elgurult golyójátéka álmában is tovább gurul, nyomában Lackóval. Hősünket egy hűséges barát, a Hangya kíséri utazása során, ahol számtalan csodálatos lénnyel találkoznak és számos izgalmas kalandot élnek át. Gyere és utazz velünk te is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18:00 APNOÉ ZENEKAR: Kincskereső kisködmön

“Kincskereső” mesés zenejáték, Lackfi János szövegeivel, az Apnoé zenekar muzsikájával.

Kevés olyan tízentúli lakója van csinos kis országunknak, aki ne ismerné Gergő, Pálistók Peti, a mégsem tündér Malvinka, a Kisködmön és a többiek, néhol kedves, másutt szívszorító történetét. Móra Ferenc öröklétű tanmeséje a szeretethez, barátsághoz, tisztaszívűséghez és megannyi magasztos eszméhez ad iránytűt a kezünkbe, immár 100 esztendeje.

A hagyománytiszteletéről és közben a folyamatos megújulásáról ismert Apnoé zenekar gondolt egy merészet, és Lackfi János kortárs költő közreműködésével, készített egy modern, teljesen új felfogásban edzett, némi humorban fürdetett feldolgozást. Eddig járatlan ösvényeken, az Apnoé-tól megszokott minőségben vezetik el kicsi és közepes korú közönségüket – talán még a nagyobbakat is, a Kincskereső kisködmön egyszerre mesés és valóságos világába. Ezzel a Mesés Zenejátékkal minden bizonnyal közelebb kerül majd ez a megkerülhetetlen történet azon gyerekek szívéhez, akik végigjátsszák, -nézik, -hallgatják az Apnoé zenekar legújabb, interaktív előadását.

 

 

 

 

18:50 PIKNIK TOMBOLAHÚZÁS

Az idén is fantasztikus nyereményekkel, közel 150 értékes, finom, szórakoztató, elegáns, megható, szép, különleges, egészséges, hasznos… tombolatárgy, élmény, színház és koncertjegy talál gazdára a 11. Pozsonyi Piknik tombola húzásán.

 

19:30 Jazzformers: Jazz a lelke mindennek

A Jazzformers kvartett 2015 végén alakult. Akkor egy baráti örömzenélésre trombitálta össze a

csapatot Szalkay Dávid. Az együttes tagjai hétpróbás zenészek, akik számos más formációkban is

zenéltek már együtt – Folkestra, Half Note City, Time Out Jazz, Dalabai Band – az elmúlt években. Az előadás olyan jól sikerült, hogy azóta egy formációt alkotva szórakoztatják az igényes és érthető jazz rajongóit a műfaj széles skáláján. A Filharmónia Magyarország ifjúsági programjának keretén belül is évről évre országszerte számtalan iskolában adnak koncertet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20:10 Énekelj szabadon!

Bemutatkozik Kádek Heni előadóművészeti akadémiája

 

 

 

 

 

TÜNDÉRKERT MESERENGETEG

Helyszín: A Kultúsor végén, a zöld területen, az Életfánál

A Pozsonyi Pikniken ízelítőt adunk a Tündérkert Családi Közösségi Tér programjaiból. Találkozhattok műhelyvezetőinkkel, a családi vasárnapok előadóművészeivel, játékvezetőivel. Bemutatkozik néhány különleges, rendszeres gyermek és felnőtt foglalkozásunk, workshopunk.

10:00 – 19:00

TündérTér – hétpróbás meselabirintus,

Aki részt vesz a kalandokban csodálatos barangolásnak lehet részese a mesék és a csillagos ég között. A játék során kiszabadítjuk a sárkány birodalmában raboskodó csillagokat.

Gyűjts össze 7 pecsétet a mesebeli Piknik ajándékért!

 

Míves műhely – kézműves játszóház

Alkoss velünk műhelyvezetőink segítségével felnőtt és gyerek workshopjainkon!

Folt-Kép-Paca maszatoló, Viaszfestő műhely, Minden nemez műhely

Napra-Forgó iskola előkészítő műhelymunka bemutató Kaszás Villő drámapedagógus és Cseke-Marosi Eszter táncpedagógus vezetésével

10:30 és 13:00 ZENEBÖLCSŐ Gebri Bernadett zenetanár, előadóművésszel

…ahol magyar gyermekjátékokat és egyszerű mozgással kísért ölbeli játékokat játszunk, mondókákat, népdalokat tanulunk és különböző népi hangszerekkel (koboz, tilinkó, doromb, furulya és ritmushangszerek) ismerkedünk meg. az évkör rendjéhez, jeles napjaihoz igazodva. A Zenebölcsővel a Tündérkertben egész évben minden kedden 9:15-kor és 10:15-kor várunk!

15:30 ICIRI-PICIRI ölbéli dúdolók, mesék, bábjátékok, cselló muzsika az évkör kerekében, Virág Andi bábterapeuta, óvónővel.

A Pozsonyi Pikniken Jakab és a zab meséjét hallhatjátok. Az Iciri Piciri babáknak, kisgyerekeknek és óvódásoknak egyaránt érdekes, tartalmas és különleges program. Az Iciri Piciri mesés muzsikával a Tündérkertben egész évben minden szerdán 9:15-kor és 10:15-kor várunk!

 

16:30 Napra-Forgó Társulat: Pirosmalac (zenés vásári játék)

14:00-18:00 Lelki Marathon – művészetterápiás kóstoló Radványi Noémivel

Dedikálások, közönségtalálkozó:

12:20 Dedikál a KIFLI zenekar

16:00 találkozó Kállai Nagy Kriszta illusztrátorral

17:30 Piknikelj Tarján Veronika VERONAKIVAL

Manó Lesen Bálint Mariann grafikusművésszel

 

a Pozsonyi Pikniken a Tündérkert Közösségi Tér és Kávézó programjaira

jegyek és éves bérletek, valamint könyvek és meseillusztrációk