A Pozsonyi Piknik Egyesület közleménye

pp_logo

A Klubrádió az elmúlt héten egy politikai felhívást tett közzé a honlapján, melyen a 2016. évi Pozsonyi Piknikre hívta az érdeklődőket egy “a kormány rasszista politikája elleni demonstrációra”, melynek része lett volna egy állami kitüntetés-árverés jótékony célra. A Pozsonyi Piknik Egyesület a programtervről véletlenül értesült, s azt rendezvényén nem tartotta lehetségesnek.

Egyesületünk nem kívánja ezt a civil kulturális rendezvényt a kormány vs. ellenzék, illetve bármilyen választott politikai intézmény elleni csatározásoknak kitenni! Azt a Pikniket, mely lakossági civil rendezvényként 8. éve a béke és a kultúra szigete ebben az országban. További fontos adalék, hogy a Piknik egy KÖZHASZNÚ szervezet. Ez azt jelenti, hogy direkt politikai eseményeknek nem adhat teret: “(…)közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.”

Ezúton is kénytelenek vagyunk megcáfolni a Klubrádiót, miszerint kitiltottuk volna őket vagy bárkit a rendezvényről. Egyetlen Piknik-résztvevő nem adott ilyesmire okot. Csupán – mint minden partnertől – annyit kértünk, amint véletlenül értesültünk tervezett tevékenységükről, hogy fogadja el az Egyesület, így a rendezvény alapszabályát és házirendjét. Ez a szerződés része és deklarálja, hogy a résztvevők aktív aktuálpolitikai tevékenységet a rendezvény helyszínén nem folytatnak! Erre a Klubrádió “bojkottot” hirdetett és kitiltást emlegetett sugárzott műsoraiban, kommunikációs felületein.

A Piknik missziója a kultúra, a nyitottság, a sokféleség és türelem iránti fogékonyság. A Piknik látogatói sokfélék, sokféle nézetrendszert képviselnek, s ez így van jól. A sokszínűség mellett közös nevező a kultúra, a tolerancia. Ha bárki a tolerancia mellett emel szót ezen a rendezvényen, amire volt egyébként példa idén is, ennek rendezvényünk helyt ad. Ha bárki egy konkrét politikai intézmény ellenes demonstrációra hív a Pozsonyi Piknik területére, ráadásul anélkül, hogy erről a szervezőkkel egyeztetne, az inkorrekt és rosszhiszemű.

Változatlanul nyitottak vagyunk az együttműködésre minden, a demokrácia játékszabályait tiszteletben tartó, korrekt partnerrel, aki tudomásul veszi, hogy az ő szabadsága és akarata a partner szabadságának, jogainak és akaratának megsértését nem érintheti.

Ezzel a Pozsonyi Piknik Egyesület a maga részéről lezártnak tekinti ezt az ügyet!

Egyben nagyon örülünk, hogy 2016-ban majd 30%al többen vettek részt a Pikniken, mint tavaly! Nyilván voltak egy ilyen nagyszabású rendezvényen bakik, ezeket igyekszünk a jövőben kijavítani.

A Pozsonyi Piknik, Újlipótváros civil kulturális rendezvénye – amint eredetileg is meghirdette – maga is gyűjtött jótékony célra. A tomboláján befolyt összeget a XIII. kerületi rászoruló gyermekeknek ajánljuk fel!

A Pozsonyi Piknik Egyesület elnöksége
Budapest, 2016. szeptember 5.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.